Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

Als je het antwoord waarnaar je op zoek bent niet kunt vinden, kun je ons een vertrouwelijke email sturen of ons telefonisch benaderen via 0468 11 77 66.
Voor wie is JLJK?

JLJK is er voor mannen en vrouwen met een Ultra-Orthodoxe Joodse achtergrond, inclusief mensen uit Hassidische en Yeshivishe gemeenschappen. Personen die naar JLJK komen doen dit in het algemeen omdat ze vragen hebben bij het geloof of de praktijken waarmee ze opgroeiden en omdat ze op zoek zijn naar een plek waar ze op onderzoek kunnen gaan en zich kunnen verbinden met anderen.

Helpen jullie ook mensen die niet Joods zijn?

JLJK werkt vooral voor mensen die afkomstig zijn uit Joodse Ultra-Orthodoxe gemeenschappen, maar wie uit een andere geïsoleerde geloofsgemeenschap afkomstig is mag ons altijd benaderen voor ondersteuningsmogelijkheden en doorverwijzingen. Er zijn ook evenementen die toegankelijk zijn voor niet leden. Contacteer ons voor openbare evenementen.

Spreken jullie Jiddisch of Hebreeuws?

Bij JLJK is Nederlands de voertaal. Veel van onze leden spreken echter ook Jiddisch of Hebreeuws. Bovendien hebben we medewerkers die Jiddisch, Hebreeuws en Engels spreken voor het geval je het Nederlands niet beheert.

Worden mijn geloofsovertuigen gerespecteerd of is JLJK anti-religieus?

De kernwaarden van JLJK zijn respect, inclusieve gemeenschap en zelfbeschikking. We geloven dat ieder individu het recht heeft zijn of haar leven in te richten zoals ze dat zelf willen. We geloven ook dat individuen niet vanwege hun keuzes in een isolement moeten worden gebracht. Wij zijn er niet om iemand te bekeren en we doen ook geen zendingswerk – we zijn een organisatie die er is voor hen die onze diensten nodig hebben. Als je gelovig bent en twijfels hebt bij bepaalde onderdelen van je geloofsovertuiging of –praktijk ben je bij JLJK welkom.

Serveren jullie alleen koosjer of alleen niet-koosjer eten?

Omdat JLJK geloofd in het centraal stellen van persoonlijke keuzevrijheid en een inclusieve gemeenschap nastreeft, proberen we altijd verschillende maaltijdopties aan te bieden. Op evenementen hebben we zowel koosjer eten als niet-koosjer eten.

Is er een leeftijdseis?

JLJK heeft alleen een vergunning om te werken met personen van 18 jaar of ouder. De meeste mensen die naar JLJK komen zijn twintigers en dertigers. Maar we hebben ook een groeiende groep leden die in de veertig of vijftig zijn. Als je jonger bent dan 18 jaar, kun je met ons in contact komen, maar je kunt geen lid worden van JLJK.

Ondersteunt JLJK ook mensen die homo, lesbisch, queer, transgender zijn of zich op andere wijze beschouwen als LGBTQ?

JLJK verwelkomt elke seksuele oriëntatie. Ongeveer 20% van onze leden beschouwt zichzelf als LGBTQ.

Hoe beschermen jullie mijn privacy?

We nemen de privacy van onze leden bijzonder serieus. Potentiële leden maken eerst een persoonlijke afspraak met een medewerker alvorens ze lid worden van JLJK. We doen onze uiterste best ervoor te zorgen dat je eerste gesprek met een JLJK medewerker plaatsvindt op het moment dat er geen andere leden aanwezig zijn. Al onze leden moeten een vertrouwelijkheidsverklaring ondertekenen waarin onze vertrouwelijkheidsbepalingen zijn opgenomen. Alle dossiers worden veilig opgeborgen en zijn alleen voor medewerkers toegankelijk.

Ook zullen medewerkers je persoonlijke informatie nooit met anderen delen, tenzij je daar vooraf toestemming voor hebt verleend.

Maar zoals bij de meeste dingen loop je een risico wanneer je naar JLJK komt. Jij bent de enige die kan bepalen of je de voordelen het risico waard vindt.

Heeft JLJK een plek voor me waar ik kan wonen, of bieden ze me financiële steun?

JLJK biedt geen hulp bij het zoeken naar huisvesting of financiële ondersteuning. Wel kunnen we je in contact brengen met de voorzieningen die worden aangeboden door de stad Antwerpen of vzw's. Ook is het netwerk van JLJK een ongelofelijke gemeenschap van gulle personen die elkaar in moeilijke tijden onder de hoede heeft genomen.